divendres, 4 d’abril del 2008

Iniciativa denúncia davant la Unió Europea el TVRCas, i protagonitza un acte de protesta.


Mentre l’eurodiputat Raül Romeva du el cas davant al Comissió Europea, el col·lectiu d’IdPV a Castelló, fa una cadena humana per anunciar els actes de protesta.

L’agrupació local d’Iniciativa del Poble Valencià a Castelló de la Plana, ha protagonitzat avui un acte simbòlic de protesta, al Passeig Central de Parc Ribalta, creant una simbòlica cadena humana, com a mode d’advertiment de la intenció de dur la lluita fins l’extrem d’aturar les màquines si aquestes entren dins del Parc, tal i com ha advertit el portaveu local dels ecosocialistes, Vicent Grau.
Grau, acompanyat del portaveu de Joves d’Iniciativa, José Pedregosa, han fet pública avui, la denúncia registrada davant del Parlament Europeu, per l’eurodiputat d’Iniciativa (ICV), Raül Romeva, en la qual, l’ecosocialista demana a la Comissió de l’eurocambra actue davant un fet que està vulnerant diversos acords i convenis de protecció del patrimoni cultural, arquitectònic i natural, iniciativa que ha estat enregistrada avui a l’Europarlament.

Pedregosa ha fet un repàs a les accions que Iniciativa ha vingut fent en contra de la proposta de pas del TVRCas pel centre del Parc Ribalta “
Al 2006, quan el PP diu que definitivament desterra el projecte del tramvia, i el substitueix per un experiment de bus guiat, som nosaltres qui primer ens mostrem contraris a aquest , que deixa a Castelló en la cua d’inversions; de nou, tenim 0 metres de ferrocarrils de la Generalitat, i temíem darrere aquest projecte hi havia massa coses poc clares”.

Segons el portaveu ecosocialista “ a l’octubre de 2006, vam ser els primers en denunciar que no anàvem a tolerar el traçat pel Ribalta, i des d’aleshores hem estat demanat a Cultura es definira sobre l’afecció al Parc, i primer s’excusava dient que Infraestructures i ajuntament no havien remés cap informe ni projecte, i Infraestructures ens contestava “El traçat de la via reservada per a l’autobús guiat de Castelló ( projecte TVRCAS) encara no està definit en la zona del Parc Ribalta, i qualsevol decisió respecte d’aixó serà presa d’acord amb l’Ajuntament de Castelló”, mentre Cultura i Infraestructures deien no saber com continuaria el TVRCas, es va dur una política de fets consumats, remodelant el C/Colom per a fer-lo exclusiu pel al TVRCas, i fent la línia des del Passeig Morella fins a la UJI , amb un traçat que només podia continuar, per enllaçar amb Colom, pel mig del Parc Ribalta. Les conselleries i ajuntament ja tenien dissenyat el traçat, però fins a l’últim moment es van negar a donar explicacions”

Pedregosa recorda que lsaura Navarro va ser igualment la primera diputada al Congrés en treballar pel tema, i com Mònica Oltra i Mireia Mollà, diputades d’IdPV, ha enregistrat més de 20 iniciatives parlamentàries en la present legislatura, mentre el PP no ha
fet cas del Consell Valencià de Cultura, que es va mostrar contrari al traçat, no han fet cas a arquitectes i especialistes, no han fet públic, cap estudi que es demostre han hagut estudis de traçat alternatiu; des del principi sabien per on volien passar, i han demostrat o faran caiga qui caiga.

D’igual manera, el portaveu d’Iniciativa a Castelló, Vicent Grau, ha recordat que el Ribalta és un BIC per la Llei 16/1985, i Conjunt Històric – Artístic pel RD del 19/6/1.981. “Totes aquestes figures legals teòricament li haurien de garantir que qualsevol modificació o intervenció només podria realitzar-se si comportés una millora en la seua conservació”
Segons Grau “ el PP ens té acostumats a no complir la llei o a cercar fórmules que la tergiversen quan aquestes no respon als seus interessos. Per tant emparant-nos en l’article 46 de la Constitució , « Els poders públics garantiran la conservació i promouran l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d’Espanya i dels bens que la integren...» -, i també amb la resta de normativa europea no anem a consentir que el TVRcas travesse el Ribalta.

Per al portaveu ecosocialista, aquest projecte, respon als interessos privats, ja que volen fer les obres amb diners públics però fer la seu explotació amb capital privat, encara que això fica en perill la integritat de la zona verda més emblemàtica de la nostra ciutat de Castelló. “ El Ribalta és un jardí històric, un parc romàntic, que és únic en tot el País Valencià. Conforma, una de les figures específiques de protecció, reconeguda per la Reial Acadèmia de Sant Fernando; digne de protecció i conservació. “Té 140 anys d’antiguitat, va començar gestar-se en 1862, la construcció va durar 50 anys i
en la segona fase es va construir l’Obelisc. En 1910 s’hi va annexionar la carretera de Morella, per tant no és veritat que la zona central no forma part del Parc. La finalitat que hom perseguia era evitar trencar la unitat del Parc.

Grau ha incidit que , conjuntament amb el Templet, ha estat l’espai de sociabilitat més important de Castelló. “Des de fa molt de temps ha hagut un abandonament continu, i no s’entén perquè és el pulmó més important de la ciutat en un època de canvi climàtic i de contaminació. El projecte del TVRcas significa un canvi d’ús, trenca la transversalitat i unitat global del Parc
El portaveu local ha estat contundent a l’afirmar que “ no consentirem que les màquines, danyen el nostre Parc , perquè és il·legal i perquè el poble castellonenc no ho vol. Només si els Fabra i el Moliner guanyen en referèndum local estarien autoritzats moralment a fer passar el TVRcas pel Ribalta, sense això no, perquè encara que han guanyat les eleccions, hem constatat amb l’arreplegada de signatures que la majoria del poble de Castelló es manifesta en contra
Grau ha anunciat que Iniciativa, que a més de la lluita en les institucions, continuarà recolzant la plataforma SOS Ribalta i les seues mobilitzacions, es seguirà fent protesta com a complement a les activitats de la Plataforma , per evitar la política dels fets consumats, i en el cas de què estes mesures no donen resultat estem disposats a ficar-nos davant de les màquines”
Castelló, a 3 d’Abril de 2008
GABINET DE PREMSA D’INICIATIVA DEL POBLE VALENCIÀ A CASTELLÓ.